Leuk dat je komt kijken in de wondere wereld van Polly Pocket

Polly Pocket onderhoud

Ik geef hier een aantal tips over het onderhoud/schoonmaken van setjes zoals  ik dat doe. Dit is niet de enige manier en ook niet perse de beste of juiste manier. Doe dus wat jij denkt dat goed is, schrob, boen en peuter je sets schoon maar bedenk hierbij dat ik alleen tips geef en geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor een schoonmaakbeurt die verkeerd uitgepakt heeft op jouw set.

   

1) Hoe bewaar jij je Polly Pockets
Polly Pockets verkleuren onder invloed van zonlicht/UV stralen. Als je je setjes netjes wil houden is het dus verstandig om ze op een donkere plek te bewaren. Omdat ze steeds lastiger te vinden zijn, en omdat elke set een soort mini-schatkistje is voor mij, heb ik mijn sets in een verduisterde kamer staan. Hier is het altijd donker, behalve als ik er ben en dan wordt de kamer meestal verlicht door lamplicht. Dit klinkt een beetje overdreven en ik weet ook dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft, maar een verduisterend rolgordijn, een kast die je kunt sluiten, een vitrinekast, of andere droge, donkere plekken zijn goede plaatsen  om de sets te bewaren.

  

2) Help! Mijn set is al verkleurd, wat nu.
Jammerdebammer, maar hier lijkt helaas weinig aan te doen. In Amerika wordt er een Polly Pocket EHBO kit verkocht met een middeltje waarmee je deze verkleuring weg zou kunnen poetsen maar hier heb ik geen ervaring mee en ik kan dus niet garanderen of het werkt, maar is de verkleuring je een doorn in 't oog zou ik zeggen: probeer het setje (en laat me dan even weten hoe het resultaat is ;-))

  

3) Er zitten stickers op mijn set en die wil ik er graag afhalen.
Dat gebeurt wel vaker. Zitten ze aan de buitenkant? Lucky you! Daar kan nog wel wat aan gedaan worden. Let even op, want sommige sets werden geleverd met een velletje stickers, en als die op de buitenkant geplakt zitten is het misschien wel leuk ze te laten zitten. Voor alle andere stickers aan de buitenkant van de set:
Probeer ze eerst met een vochtig/nat wattenstokje voorzichtig een beetje los te weken en eraf te wrijven. Vaak krijg je het bovenste laagje er wel af, maar blijft er een lijmlaagje zitten. Hiervoor kan je een ander wattenstokje gebruiken en dit in een heel klein beetje stickerverwijderaar dopen. Als je hier heel voorzichtig mee over je set poetst is de kans groot dat je de lijmlaag er gewoon afgepoetst krijgt. Gebruik NOOIT aceton om je set schoon te maken, dit bijt in het plastic en verruïneert je set.
Als er aan de binnenkant van je set stickers zitten, kijk dan even goed waar ze opgeplakt zitten. De meeste sets zijn aan de binnenkant namelijk voorzien van papieren stickers/achtergronden. Deze kunnen niet tegen vocht, en als hier dus een sticker op zit is het, tenzij je magische superkrachten bezit, vrijwel onmogelijk om de sticker eraf te krijgen. Als ze op het plastic zitten, verwijder ze dan op de manier die hierboven beschreven is, maar dan extra, extra, extra voorzichtig! Je moet er niet aan denken dat je set beroerder uit de schoonmaakbeurt kwam dan hij er in gegaan is

  

4) Mijn set is vies
En dan niet gewoon vies, maar smerig. Zo vuil dat je de in chocolade gedrenkte vingerafdrukken en plakkerige dropresten nog ziet zitten. Nu vraag je je misschien af of dat echt gebeurd. Ja, dat is me wel eens gebeurd, en ja, dat is ontzettend smerig. Gelukkig valt het vaak ook heel erg mee, maar een schone set is toch een frisser idee.

Dus stap 1: draag alsjeblieft handschoenen als je set echt zo vies is. Je weet maar nooit wie of wat er op/aan je set gezeten heeft en wat het vieze, smerige plakspul dat je wil verwijderen is.
Stap 2: zet een klein beetje schoonmaakalcohol en een klein beetje water klaar en een heleboel wattenstokjes, toilet/keukenpapiertjes en/of wegwerpdoekjes
Stap 3: probeer eerst met een droog doekje of wattenstokje alle droge stofjes en dingetjes te verwijderen. Als je geen vocht gebruikt kan je de set ook niet beschadigen. Wellicht is een spuitbus met compressed air ook een idee, zo kan je in de hoekjes en gaatjes waar je zelfs met een wattenstokje niet bij kan komen, door lucht te spuiten een aantal vuiltjes verwijderen. Niet met je neus boven de set gaan hangen als je dat doet, je zal maar net de omhooggewaaide vuiligheidjes inademen. Geen fijn idee.
Stap 4: werkt dit niet, of zitten er echt vieze vlekken op, probeer dan vochtige wattenstokjes, eerst met water en als dat nou echt niet werkt, met schoonmaak-alcohol. Hiermee kan je soms ook wat hardnekkige resten inkt van stiften van de set af boenen. Uiteraard doe je dit heel voorzichtig en met engelengeduld. Misschien niet het fijnste werkje, maar bedenk dan maar dat je alle tijd dat je met de set bezig bent ook de details van de set kunt bewonderen. Zie je wel, nu wordt het al een stuk leuker!

Ik heb ook al gelezen dat er babydoekjes, water met afwasmiddel, vaatwassers, tandenborstels en andere attributen gebruikt worden. Zelf heb ik dit allemaal nog nooit geprobeerd, hoewel de babydoekjes me misschien nog wel een goed idee lijken. Gebruik dan voor de zekerheid de variant zonder olie erin. Er zijn tegenwoordig ook wondersponzen te koop. Die tip kreeg ik van Anne-Marie en zij zei dat je daarmee ook heel goed resten inkt van stiften mee van je set kunt poetsen. De sponzen die zij me gaf komen van de Action en zijn van het merk Spargo. Je hoeft ze alleen maar een klein beetje vochtig te maken. Erg handige tip! 

  

5) Mijn popje is nogal soepel in de heupen en valt daardoor steeds om
Een bekend en lastig probleem. De tip die in Amerika gegeven wordt is dat je Aleene's Flexible Stretchable Fabric Glue kunt gebruiken. Deze droogt transparant op en hiervan breng je dan heel voorzichtig een klein beetje van aan bij het scharnierpunt van je popje. Goed laten drogen en het popje blijft weer rechtop staan maar is ook flexibel genoeg om nog te kunnen zitten.In Nederland is deze lijm heel moeilijk te vinden, maar wellicht dat een fournituren winkel of een winkel die hobbymaterialen verkoopt er wel aan kan komen voor je. 

Een andere manier om een "floppy doll" te repareren is met een klein draadje, in de kleur van het scharnier/popje. Deze draai je aan één kant rond de opening die in het midden van elk popje zit. Je draait het draadje er een keer of drie omheen, maakt een klein knoopje en knipt het draadje zo kort mogelijk af. Als dit niet voldoende is om haar weer rechtop te laten staan doe je dit ook aan de andere kant van het scharnier. Hierdoor klemt het bovenkantje zich als het ware vast tussen de scharnierpunten aan de zijkant.

  

6) De inktkussentjes zijn opgedroogd.
Sommige Polly Pockets zijn op het moment van schrijven van dit stuk zo'n 28 jaar oud. Het is dus eigenlijk best wel een beetje logisch dat de inktkussentjes opgedroogd zijn. Nu wil het geluk dat er de afgelopen jaren heel veel hobbytrends geweest zijn waarbij (stempel-)inkt gebruikt werd. En voor die stempelinkt zijn navullingen te verkijgen. Ga dus eens naar een hobbywinkel met een ruim assortiment, wellicht kunnen zij je verder helpen. Het is verstandig om de set mee te nemen zodat je de goede kleur inkt koopt. Ik zou wel kiezen voor inkt op waterbasis, want mocht je knoeien met een watervaste inkt weet ik niet of je dat nog uit je setje / kleding/ etc gepoetst krijgt.
Ik heb ook wel eens gehoord dat iemand verdunde voedselkleurstof gebruikt heeft om de inktkussentjes mee te verzadigen. Zo zijn er vast nog wel meer manieren om het stempel-plezier terug in je Polly Pocket set te brengen.
Mijn setjes zijn er tot nu toe steeds goed aan toe geweest. Ik dek de kussentjes daarnaast niet alleen af op de oorspronkelijke manier maar ik doe er ook een klein stukje aluminiumfolie tussen, tegen uitdroging. 


7) Er zaten oude batterijen in mijn set die zijn gaan lekken.
Vervelend, maar het betekent gelukkig niet perse het einde van je set. Denk erom dat het spul dat uit batterijen lekt schadelijk is voor je gezondheid, dus als je ze verwijdert uit de set: even handschoenen aan... Lever de batterijen daarna in als chemisch afval of bij een batterijen inleverpunt bij jou in de buurt. Als je de batterijen er voorzichtig uit gehaald hebt, kan je het middeltje WD40 gebruiken. Dit spuit je voorzichtig een klein beetje in het batterij compartiment en laat dit even inwerken. Dit lost vet en achtergebleven zuur-resten van lekkende batterijen grotendeels op. Maak hierna het batterijvakje schoon en draag ook hierbij weer handschoenen. Gooi de papiertjes/wattenstokjes/schoonmaakbenodigdheden op een verantwoordelijke manier weg. Soms moet je deze stap misschien een keer herhalen om alles echt goed schoon te krijgen. Als alles weer netjes schoon en droog is kan je proberen of de lampjes het weer doen door er weer batterijen in te doen. Als ze het nu nog niet doen kan het soms ook nog helpen om er een klein beetje contact-spray in te spuiten en even in te laten werken. Gebruik hier echt maar heel weinig van! Doen je lampjes het nu nog niet? Dan kan het best zijn dat de lampjes het na vele jaren trouwe dienst gewoon begeven hebben. 


8) De draaischijfjes in mijn set gaan heel erg stroef. 
Dit euvel is eenvoudig op te lossen, namelijk met baby-talkpoeder. Ik gebruik de variant van Zwitsal, gewoon omdat ik die lekker vind ruiken. Een heel klein beetje rond het draaischijfje strooien en vervolgens het draaischijfje laten draaien, beetje naar links, beetje naar rechts en je merkt al gauw dat het steeds makkelijker gaat. Liever wat minder talkpoeder in een keer en dan later nog wat toevoegen dan in een keer te veel in je set strooien, want alles dat achter blijft moet weer wel goed schoongemaakt worden. 


9) Het scharnier piept heel erg
Er zijn een aantal sets in het bijzonder waarbij het setje moeilijk open gaat of het scharnier kraakt alsof hij het elk moment kan begeven. Een beetje van de eerder genoemde WD40, dat verkrijgbaar is bij veel doe het zelf zaken, op en rond het scharnier kan dan wonderen doen. Gebruik met mate want WD40 is vettig en je wil niet dat je set makkelijk open gaat maar vervolgens uit je handen glibbert of vlekken achterlaat. Daarnaast is het risico dat als je teveel gebruikt, je set zo makkelijk open gaat dat hij niet meer open blijft staan maar gewoon helemaal open valt. Ook niet de bedoeling...Heb jij nou nog goede tips of oplossingen voor het onderhoud of repareren van Polly Pocket sets? Twijfel dan niet en stuur me een e-mail via het contactformulier